Anders Svor Museum Astruptunet.htm Eikaasgalleriet Gjesmegalleriet Sogn og Fjordane Kunstmuseum

 

 

LUDVIG EIKAAS – KUNST OG LIV

Ei frodig og fyldig utstilling med verk frå den rikhaldige samlinga. Vi sett fokus på nokre av dei tema Eikaas stadig vende attende til; dyr, stilleben, urbanitet og abstraksjon, bylivet, portrett av kunstnarar og mesenar, arbeidsliv- og typeskildringar og bilete med musikk og kjende musikarar som tema. Eikaas er kjend som ein utprøvande og spontan kunstnar. Uttrykket i denne utstillinga spenner frå det sarte til det harde, frå det nærast naturalistiske til det abstrakte. Teknikkane varierer frå måleri, grafikk og skulptur til collage og readymades. Det er òg ein større biografisk del i utstillinga med verk som skildrar familien, stader Eikaas var knytt til, sjølvportrett og mediarelaterte verk i lag med avisutklipp og fotografi.

 

Ludvig eikaas - samlinga - eikaasgalleriet

 

Ludvig Eikaas 1920 – 2010

Målaren, grafikaren, teiknaren og skulptøren Ludvik Eikaas vart fødd i Jølster i 1920, men flytta i ung alder til Oslo. Han er m.a. kjend som ein av dei første som laga non-figurativ kunst i Noreg. Han er og kjend for sine mange portrett og sjølvportrett. Eikaas debuterte på haustutstillinga i 1946 og har sidan den tid hatt mange utstillingar i inn og utland. I 1970 vart han professor ved Statens Kunstakademi. Eikaas er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergen Billedgalleri, Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane (no Sogn og Fjordane Kunstmuseum), Statens Museum for Kunst i København, Brooklyn Museum of Art, USA. Han var gift med tekstilkunstnaren Synnøve Anker Aurdal (1908 - 2000).

 

Samlinga

Samlinga vart donert til Jølster kommune av Ludvig Eikaas. Den omfattar no over 800 verk i form av grafiske trykk, måleri, skulptur og trykkplater.

 

Eikaasgalleriet

Etablert 1994, konsolidert med Sogn og Fjordane Kunstmuseum 2004. Det gamle meieriet på Ålhus vart kjøpt og bygd om til eit moderne kunstgalleri, etter teikningar av arkitekt Arild Waage, for å ta imot kunstsamlinga Ludvig Eikaas gav kommunen. Galleriet ligg på Ålhus langs E39, ved Jølstravatnet, med eiga badestrand og tilgjenge for rullestolbrukarar. Sal av grafikk, kort, bøker og anna. Kafé med enkel servering inne og ute.

 

 
 

 

 

Engelsk

Tilbake til førstesida Tilbake til førstesida